Riddle UpRiddle Up - riddles, brain teasers and puzzles
  • Riddles
  • Quizzes
  • Puzzles
  • Games
  • Search
  1. Home
  2. Riddles
  3. 1,128 Hard Riddles With Answers
Riddle Collection

1,128 Hard Riddles With Answers - page 10 of 12

1,128 riddles, every one with its answer on the page. Printable version
901.HardAdults & Lateral-Thinking

I can be Greek, Roman, matched, or mixed. What am I?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.The alphabet
Answer: The alphabet

Think about the literal properties of a 'the alphabet.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

902.HardAdults & Lateral-Thinking

I am attracted to treats/sugar and sound like a family member. What am I?

  • A.A flute
  • B.A siren
  • C.A bell
  • D.An ant
Answer: An ant

Think about the literal properties of a 'an ant'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

903.HardAdults & Lateral-Thinking

I can be Swiss, Belgian, bitter, or sweet. What am I?

  • A.A different thing
  • B.A similar object
  • C.Something else
  • D.Chocolate
Answer: Chocolate

Think about the literal properties of a 'chocolate.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

904.HardAdults & Lateral-Thinking

I have a large space, no locks, but many keys and letters. What am I?

  • A.The letter "A"
  • B.The letter "M"
  • C.The letter "P"
  • D.A computer keyboard
Answer: A computer keyboard

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

905.HardAdults & Lateral-Thinking

I jump on sticks, use white powder, and look like I'm going swimming. What am I?

  • A.A window
  • B.A promise
  • C.A heart
  • D.A gymnast
Answer: A gymnast

Think about the literal properties of a 'a gymnast.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

906.HardAdults & Lateral-Thinking

I can be crushed, clogged, or attacked. You keep me forever. What am I?

  • A.A promise
  • B.A lie
  • C.A diary
  • D.A heart
Answer: A heart

Think about the literal properties of a 'a heart.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

907.HardAdults & Lateral-Thinking

Center of a woman but in front of a man?

  • A.The letter "A"
  • B.The letter "M"
  • C.The letter "P"
  • D.The letter "m"
Answer: The letter "m"

This refers to the literal placement of the character in the spelling of the words 'April' and 'March'.

Full explanation and related riddles

908.HardAdults & Lateral-Thinking

Which way does smoke blow from an electric train?

  • A.A hat
  • B.A coat
  • C.A tent
  • D.Electric trains don't produce smoke
Answer: Electric trains don't produce smoke

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

909.HardAdults & Lateral-Thinking

A man rides into town on Friday and leaves on Friday. How?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.His horse was named friday
Answer: His horse was named friday

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

910.HardAdults & Lateral-Thinking

Homeless man bets he can sing a song about "Frederica Armstrong Miller."

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D."happy birthday."
Answer: "happy birthday."

Think about the literal properties of a '"happy birthday."'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

911.HardAdults & Lateral-Thinking

100 criminals in black/white shirts. How do 99 survive?

  • A.Clock arithmetic
  • B.A calculator error
  • C.Daylight savings
  • D.Parity strategy
Answer: Parity strategy

Think about the literal properties of a 'parity strategy'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

912.HardAdults & Lateral-Thinking

100 couples; wives kill cheating husbands the next morning. How many die?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.All cheating husbands
Answer: All cheating husbands

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

913.HardAdults & Lateral-Thinking

Party password logic: Pig/Farm, Bear/Woods, Frog/Water. Why was "Bird/Tree" wrong?

  • A.A wine opener
  • B.A curly tail
  • C.A nose
  • D.One more letter
Answer: One more letter

This refers to the literal placement of the character in the spelling of the words 'April' and 'March'.

Full explanation and related riddles

914.HardAdults & Lateral-Thinking

Identify True, False, and Random using "da" and "ja."

  • A.Option A
  • B.Option B
  • C.Option C
  • D.Logic-gate questioning strategy
Answer: Logic-gate questioning strategy

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

915.HardAdults & Lateral-Thinking

Four bikers in a cabin are terrified by their own "stay awake" tapping plan. Why?

  • A.Clock arithmetic
  • B.A calculator error
  • C.Daylight savings
  • D.Needed 5 people
Answer: Needed 5 people

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

916.HardAdults & Lateral-Thinking

Three men (Jack, James, Jim) and 5 hats (3 orange, 2 red). Jim knows his color. What is it?

  • A.Clock arithmetic
  • B.A calculator error
  • C.Daylight savings
  • D.Orange
Answer: Orange

Think about the literal properties of a 'orange.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

917.HardAdults & Lateral-Thinking

A criminal survives a firing squad by positioning the guards himself. How?

  • A.A boat
  • B.A tunnel
  • C.A road
  • D.Guards directly across from each other
Answer: Guards directly across from each other

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

918.HardAdults & Lateral-Thinking

Who wins the $1,000 prize based on social media points?

  • A.Option A
  • B.Option B
  • C.Option C
  • D.The owner of the dog photo
Answer: The owner of the dog photo

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

919.HardAdults & Lateral-Thinking

A lawyer tells a jury the "murdered" husband is walking through the door. Why is the wife convicted?

  • A.A grandfather
  • B.A cousin
  • C.A stepbrother
  • D.She didn't look at the door
Answer: She didn't look at the door

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

920.HardAdults & Lateral-Thinking

A manager loses money on a counterfeit $20 bill. What was the total loss?

  • A.A passport
  • B.A marriage
  • C.A garage
  • D.$5 and the product sold
Answer: $5 and the product sold

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

921.HardAdults & Lateral-Thinking

Five children of a father (Water, Earth, Air, Fire, Spirit). Who are we?

  • A.A rock
  • B.A feather
  • C.A sponge
  • D.Water, earth, air, fire, and spirit
Answer: Water, earth, air, fire, and spirit

Fire needs fuel (food) to stay alive but is extinguished by water (a drink).

Full explanation and related riddles

922.HardAdults & Lateral-Thinking

Island with 201 residents (green/brown eyes). How many can leave?

  • A.Two ears
  • B.Two hands
  • C.Two feet
  • D.100 people
Answer: 100 people

Think about the literal properties of a '100 people'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

923.HardAdults & Lateral-Thinking

A "conductor" survives the electric chair multiple times. Why?

  • A.Clock arithmetic
  • B.A calculator error
  • C.Daylight savings
  • D.He is a "bad conductor."
Answer: He is a "bad conductor."

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

924.HardAdults & Lateral-Thinking

Four guys with white/black hats. Who figures out their color first?

  • A.A different thing
  • B.A similar object
  • C.Something else
  • D.Mike
Answer: Mike

Think about the literal properties of a 'mike.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

925.HardAdults & Lateral-Thinking

A man bets he can make a bartender laugh by spraying beer everywhere. Why is he laughing?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.Separate $5,000 bet
Answer: Separate $5,000 bet

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

926.HardAdults & Lateral-Thinking

Brandon keeps losing items while camping. Why?

  • A.A promise
  • B.A lie
  • C.A diary
  • D.He leaves what he has at home
Answer: He leaves what he has at home

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

927.HardAdults & Lateral-Thinking

Five houses, different nationalities/drinks/pets. Who owns the fish?

  • A.A luxury car
  • B.A wedding dress
  • C.A new house
  • D.The german
Answer: The german

Think about the literal properties of a 'the german.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

928.HardAdults & Lateral-Thinking

A pain-transfer machine kills the mailman during a woman's labor. Why?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.The mailman was the biological father
Answer: The mailman was the biological father

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

929.HardAdults & Lateral-Thinking

100 prisoners and one light bulb. What is the survival strategy?

  • A.I am innocent
  • B.You will shoot me
  • C.I am lying
  • D.One prisoner acts as the counter
Answer: One prisoner acts as the counter

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

930.HardAdults & Lateral-Thinking

You need lizard saliva as an antidote but must avoid iguana poison among 6 tubes. Which do you drink?

  • A.A plant
  • B.A person
  • C.A piece of metal
  • D.Tubes 3 and 4
Answer: Tubes 3 and 4

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

931.HardAdults & Lateral-Thinking

23 prisoners must prove they have all visited a rec room with two switches. What is the plan?

  • A.A kitchen
  • B.A basement
  • C.A prison cell
  • D.Choose a leader
Answer: Choose a leader

A pencil contains graphite ('lead' from a mine) encased in wood (from a tree). It gets shorter as you use it.

Full explanation and related riddles

932.HardAdults & Lateral-Thinking

Four men are buried in sand with colored hats. Who knows their hat color for sure?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.The third man
Answer: The third man

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

933.HardAdults & Lateral-Thinking

A woman needs an apple to cure her aunt but must share half with a gatekeeper. How many does she take?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.16 apples
Answer: 16 apples

Think about the literal properties of a '16 apples.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

934.HardAdults & Lateral-Thinking

Ben "was" the strongest man in the world but placed second in a contest. Why?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D."was"
Answer: "was"

Think about the literal properties of a '"was"'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

935.HardAdults & Lateral-Thinking

Tristan says 2+2+2 cats equals 7. Why is he right?

  • A.Option A
  • B.Option B
  • C.Option C
  • D.Tristan already had one cat
Answer: Tristan already had one cat

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

936.HardAdults & Lateral-Thinking

A soldier claims he saw a flag waving back and forth on a "windless" day. What is wrong?

  • A.A comb
  • B.A zipper
  • C.A rake
  • D.A flag cannot wave
Answer: A flag cannot wave

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

937.HardAdults & Lateral-Thinking

A man must pick the oldest or youngest daughter using one yes/no question. What is it?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D."is she older than her?"
Answer: "is she older than her?"

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

938.HardAdults & Lateral-Thinking

A bank teller uses a "mute" button while talking to her mother. How did the mother know to call the police?

  • A.A luxury car
  • B.A wedding dress
  • C.A new house
  • D."emergency," "call," and "help"
Answer: "emergency," "call," and "help"

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

939.HardAdults & Lateral-Thinking

A warden toggles 100 jail cells in a complex mathematical pattern. Which cells stay open?

  • A.Clock arithmetic
  • B.A calculator error
  • C.Daylight savings
  • D.Cells 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, and 100
Answer: Cells 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, and 100

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

940.HardAdults & Lateral-Thinking

A town has two barbers: one clean with a great haircut, one dirty with a bad haircut. Why do people go to the dirty one?

  • A.A brush
  • B.A pick
  • C.A scissors
  • D.The dirty barber gave the clean barber his great haircut
Answer: The dirty barber gave the clean barber his great haircut

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

941.HardAdults & Lateral-Thinking

I have a curly back end, communicate in any dialect, can say "aged" but not "wage." What am I?

  • A.A passport
  • B.A marriage
  • C.A garage
  • D.Musical notes
Answer: Musical notes

Think about the literal properties of a 'musical notes.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

942.HardAdults & Lateral-Thinking

You have 2 pink and 2 green pills in the dark. You must take exactly one of each. How?

  • A.Option A
  • B.Option B
  • C.Option C
  • D.Split every pill in half and eat one half of each of the four pills
Answer: Split every pill in half and eat one half of each of the four pills

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

943.HardAdults & Lateral-Thinking

A room has three doors: an electric chair, a bottomless pit, and an acid pool. Which is safest?

  • A.A kitchen
  • B.A basement
  • C.A prison cell
  • D.The first door (electric chair) because the power is out, making it harmless
Answer: The first door (electric chair) because the power is out, making it harmless

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

944.HardAdults & Lateral-Thinking

Two chemists, Stewart and Lenny, enter a poison contest where they must drink each other�s poison and then their own antidote. Lenny lives. What happened?

  • A.A plant
  • B.A person
  • C.A piece of metal
  • D.Lenny submitted a non-poison
Answer: Lenny submitted a non-poison

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

945.HardAdults & Lateral-Thinking

A woman follows a complex color scale for her sleep shirts. On which night will she wear blue again?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.The twelfth night
Answer: The twelfth night

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

946.HardAdults & Lateral-Thinking

Paige, Bonnie, and Heather are suspects in an apple theft. Only one is telling the truth. Who stole it?

  • A.I am innocent
  • B.You will shoot me
  • C.I am lying
  • D.Paige
Answer: Paige

Think about the literal properties of a 'paige'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

947.HardAdults & Lateral-Thinking

Kyle Ferguson claims he saw someone stab a victim from behind, but the police immediately know he is lying. How?

  • A.I am innocent
  • B.You will shoot me
  • C.I am lying
  • D.The victim was stabbed in the chest
Answer: The victim was stabbed in the chest

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

948.HardAdults & Lateral-Thinking

Three wise men must identify if they are wearing red or yellow gloves. They know at least one is red. After an hour of silence, they all speak. What are the colors?

  • A.A sock
  • B.A mitten
  • C.A ring
  • D.They all had red gloves
Answer: They all had red gloves

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

949.HardAdults & Lateral-Thinking

A student argues he only has 4 days for school based on time for sleep (122 days), weekends (100+ days), vacation (2 months), meals (45 days), and relaxing (1 month). Why is he wrong?

  • A.Clock arithmetic
  • B.A calculator error
  • C.Daylight savings
  • D.He double-counted his days
Answer: He double-counted his days

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

950.HardAdults & Lateral-Thinking

You kill 10 flies out of 22 on a table. How many are left?

  • A.An airplane
  • B.A helicopter
  • C.A bicycle
  • D.Ten
Answer: Ten

Think about the literal properties of a 'ten'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

951.HardAdults & Lateral-Thinking

I rest at night and have a twin; I'm not alive but have a "soul."

  • A.A sock
  • B.A boot
  • C.A glove
  • D.A foot
Answer: A foot

Think about the literal properties of a 'a foot'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

952.HardAdults & Lateral-Thinking

I'm made for one but for the purpose of two; worn for years or a few.

  • A.Option A
  • B.Option B
  • C.Option C
  • D.A wedding ring
Answer: A wedding ring

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

953.HardAdults & Lateral-Thinking

A window cleaner falls from the 12th floor and is fine. How?

  • A.Option A
  • B.Option B
  • C.Option C
  • D.He was cleaning the inside
Answer: He was cleaning the inside

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

954.HardAdults & Lateral-Thinking

I respond only if you speak first, but no one can see me.

  • A.A parrot
  • B.A radio
  • C.A recorder
  • D.An echo
Answer: An echo

Think about the literal properties of a 'an echo.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

955.HardAdults & Lateral-Thinking

Minimum prisoners needed to find one poisoned wine bottle out of 110?

  • A.I am innocent
  • B.You will shoot me
  • C.I am lying
  • D.Ten
Answer: Ten

Think about the literal properties of a 'ten.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

956.HardAdults & Lateral-Thinking

Why did 7 police officers smile at a driver going the wrong way?

  • A.A safe
  • B.A credit card
  • C.A wallet
  • D.He was walking
Answer: He was walking

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

957.HardAdults & Lateral-Thinking

People reveal secrets to me; most think I'm dirty but need me around.

  • A.A promise
  • B.A lie
  • C.A diary
  • D.A toilet
Answer: A toilet

Think about the literal properties of a 'a toilet.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

958.HardAdults & Lateral-Thinking

I can be dull, shiny, sharp, or pointy. You only think of me when needed.

  • A.A different thing
  • B.A similar object
  • C.Something else
  • D.A knife
Answer: A knife

Think about the literal properties of a 'a knife.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

959.HardAdults & Lateral-Thinking

You try to keep me straight, but sadness makes me bend further.

  • A.A luxury car
  • B.A wedding dress
  • C.A new house
  • D.Your posture
Answer: Your posture

Think about the literal properties of a 'your posture.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

960.HardAdults & Lateral-Thinking

I have a mighty roar and run forever, though I never move at all.

  • A.A rock
  • B.A feather
  • C.A sponge
  • D.A waterfall
Answer: A waterfall

Think about the literal properties of a 'a waterfall.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

961.HardAdults & Lateral-Thinking

I can take you up or down; you reach great heights with me.

  • A.A reflection
  • B.A ghost
  • C.A vampire
  • D.A flight of stairs
Answer: A flight of stairs

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

962.HardAdults & Lateral-Thinking

I am a fighter of good and the king of the black night sky.

  • A.Smoke
  • B.Fog
  • C.A bird
  • D.Dark
Answer: Dark

Think about the literal properties of a 'dark.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

963.HardAdults & Lateral-Thinking

How can a 9ft 1in sword be mailed in a 9ft limit box?

  • A.Clock arithmetic
  • B.A calculator error
  • C.Daylight savings
  • D.Place it diagonally
Answer: Place it diagonally

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

964.HardAdults & Lateral-Thinking

I'm a danger to life and home; when you hear me, you could lose your job.

  • A.A plant
  • B.A person
  • C.A piece of metal
  • D.Fire
Answer: Fire

Fire needs fuel (food) to stay alive but is extinguished by water (a drink).

Full explanation and related riddles

965.HardAdults & Lateral-Thinking

I am never fat, can be thin, and give you space even if you talk a lot.

  • A.A different thing
  • B.A similar object
  • C.Something else
  • D.Air
Answer: Air

Think about the literal properties of a 'air.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

966.HardAdults & Lateral-Thinking

Tony sips his drink and dies; Tommy gulps two and lives. Why?

  • A.A plant
  • B.A person
  • C.A piece of metal
  • D.The poison was in the ice
Answer: The poison was in the ice

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

967.HardAdults & Lateral-Thinking

I clean the old and bad; my juice is golden. If I die, you need a machine.

  • A.Silver
  • B.Diamonds
  • C.True love
  • D.A kidney
Answer: A kidney

Think about the literal properties of a 'a kidney.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

968.HardAdults & Lateral-Thinking

I skip and run but can't eat or think; you see me but I can't see you.

  • A.A hook
  • B.A thread
  • C.A button
  • D.A leg
Answer: A leg

Think about the literal properties of a 'a leg.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

969.HardAdults & Lateral-Thinking

Fighters lined up in rows; one component decides if they are divided or united.

  • A.An elevator
  • B.An escalator
  • C.A ramp
  • D.A zipper
Answer: A zipper

Think about the literal properties of a 'a zipper'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

970.HardAdults & Lateral-Thinking

I hurt most when lost or not had; I can be given to many or just one.

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.Love
Answer: Love

Think about the literal properties of a 'love.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

971.HardAdults & Lateral-Thinking

I have four legs but can't walk; I hold food but have no soil.

  • A.Your temper
  • B.Your tongue
  • C.A secret
  • D.A table
Answer: A table

Think about the literal properties of a 'a table.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

972.HardAdults & Lateral-Thinking

You won't know me until you measure me; you miss me when I'm gone.

  • A.Clock arithmetic
  • B.A calculator error
  • C.Daylight savings
  • D.Time
Answer: Time

This logic uses 'clock arithmetic'. On a standard 12-hour clock, adding 5 hours to 9:00 results in 2:00.

Full explanation and related riddles

973.HardAdults & Lateral-Thinking

I am at the start of the end and also of place.

  • A.The letter "A"
  • B.The letter "M"
  • C.The letter "P"
  • D.The letter "e"
Answer: The letter "e"

This refers to the literal placement of the character in the spelling of the words 'April' and 'March'.

Full explanation and related riddles

974.HardAdults & Lateral-Thinking

A 9-letter word that remains a word as you remove letters one by one.

  • A.The letter "A"
  • B.The letter "M"
  • C.The letter "P"
  • D.Startling
Answer: Startling

Think about the literal properties of a 'startling'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

975.HardAdults & Lateral-Thinking

I have three eyes and one leg; I close one eye even when you want it open.

  • A.Two ears
  • B.Two hands
  • C.Two feet
  • D.A traffic light
Answer: A traffic light

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

976.HardAdults & Lateral-Thinking

I have no breath but am alive; always drinking but never thirsty.

  • A.A plant
  • B.A person
  • C.A piece of metal
  • D.A fish
Answer: A fish

The 'broken glass' was a fish tank. Without water, the fish died on the floor.

Full explanation and related riddles

977.HardAdults & Lateral-Thinking

I'm in the sun but not rain, fly but stuck at the bottom, feel no pain.

  • A.A reflection
  • B.A ghost
  • C.A vampire
  • D.A shadow
Answer: A shadow

A shadow only exists when light is present but blocked. If you shine a light directly 'on' it (remove the blockage), it disappears.

Full explanation and related riddles

978.HardAdults & Lateral-Thinking

I have hands, but I am unable to clap.

  • A.A watch
  • B.A statue
  • C.A mirror
  • D.A clock
Answer: A clock

This logic uses 'clock arithmetic'. On a standard 12-hour clock, adding 5 hours to 9:00 results in 2:00.

Full explanation and related riddles

979.HardAdults & Lateral-Thinking

I am always being responded to, though I never ask a question.

  • A.A different thing
  • B.A similar object
  • C.Something else
  • D.A doorbell
Answer: A doorbell

Think about the literal properties of a 'a doorbell.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

980.HardAdults & Lateral-Thinking

I can be cracked, made, played, or told. What am I?

  • A.A different thing
  • B.A similar object
  • C.Something else
  • D.A joke
Answer: A joke

Think about the literal properties of a 'a joke.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

981.HardAdults & Lateral-Thinking

What do rich people need, poor people have, and if you eat it, you die?

  • A.A different thing
  • B.A similar object
  • C.Something else
  • D.Nothing
Answer: Nothing

Think about the literal properties of a 'nothing.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

982.HardAdults & Lateral-Thinking

What type of tree can you carry in your hand?

  • A.Option A
  • B.Option B
  • C.Option C
  • D.A palm tree
Answer: A palm tree

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

983.HardAdults & Lateral-Thinking

Open me, you need a mirror to see me. Close me, you can't see me at all.

  • A.Two ears
  • B.Two hands
  • C.Two feet
  • D.Eyes
Answer: Eyes

Your eyes are separated by your nose (the 'road'). Since they both face forward, they cannot see each other.

Full explanation and related riddles

984.HardAdults & Lateral-Thinking

If you have this and then share it, it's instantly gone.

  • A.A different thing
  • B.A similar object
  • C.Something else
  • D.A secret
Answer: A secret

Think about the literal properties of a 'a secret.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

985.HardAdults & Lateral-Thinking

What is found at the end of a rainbow?

  • A.The letter "A"
  • B.The letter "M"
  • C.The letter "P"
  • D.The letter "w"
Answer: The letter "w"

This refers to the literal placement of the character in the spelling of the words 'April' and 'March'.

Full explanation and related riddles

986.HardAdults & Lateral-Thinking

What type of dress can you never wear?

  • A.A different thing
  • B.A similar object
  • C.Something else
  • D.An address
Answer: An address

Think about the literal properties of a 'an address.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

987.HardAdults & Lateral-Thinking

A woman kills her sister after meeting a man at their mother's funeral. Why?

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.To see the man again at the sister's funeral
Answer: To see the man again at the sister's funeral

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

988.HardAdults & Lateral-Thinking

A King gives children seeds to grow; a girl with an empty pot wins. Why?

  • A.A hook
  • B.A thread
  • C.A button
  • D.The seeds were fake
Answer: The seeds were fake

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

989.HardAdults & Lateral-Thinking

What breaks as soon as you speak its name?

  • A.Glass
  • B.A promise
  • C.The rules
  • D.Silence
Answer: Silence

Think about the literal properties of a 'silence.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

990.HardAdults & Lateral-Thinking

The more you make of me, the more you leave behind.

  • A.A bell
  • B.A door
  • C.A circle
  • D.Fingerprints
Answer: Fingerprints

Think about the literal properties of a 'fingerprints.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

991.HardAdults & Lateral-Thinking

I've been all around the world, and yet I never leave the corner.

  • A.A postcard
  • B.A coin
  • C.A flag
  • D.A stamp
Answer: A stamp

Think about the literal properties of a 'a stamp.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

992.HardAdults & Lateral-Thinking

What is a seven-letter word that becomes a "one" when you remove four?

  • A.The letter "A"
  • B.The letter "M"
  • C.The letter "P"
  • D.Someone
Answer: Someone

Think about the literal properties of a 'someone.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

993.HardAdults & Lateral-Thinking

Mr. Owens was killed Friday afternoon. The chef claimed he was making breakfast. Who is guilty?

  • A.Glass
  • B.A promise
  • C.The rules
  • D.The chef
Answer: The chef

Think about the literal properties of a 'the chef '. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

994.HardAdults & Lateral-Thinking

I am hard at the beginning and soft in the middle; you need a lot of air to blow me.

  • A.A different thing
  • B.A similar object
  • C.Something else
  • D.Gum
Answer: Gum

Think about the literal properties of a 'gum.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

995.HardAdults & Lateral-Thinking

I am often bought for consumption, but no one will ever consume me.

  • A.Option A
  • B.Option B
  • C.Option C
  • D.Cutlery and plates
Answer: Cutlery and plates

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

996.HardAdults & Lateral-Thinking

I can fly without wings and weep without eyes. Dark follows me everywhere. What am I?

  • A.Two ears
  • B.Two hands
  • C.Two feet
  • D.Clouds
Answer: Clouds

Think about the literal properties of a 'clouds.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

997.HardAdults & Lateral-Thinking

A woman in a hotel room is startled by a knock. A man apologizes, saying he thought it was his room. Why was she frightened?

  • A.A kitchen
  • B.A basement
  • C.A prison cell
  • D.No one knocks on their own hotel room door
Answer: No one knocks on their own hotel room door

This is a lateral thinking puzzle where the solution relies on a non-obvious interpretation of the words used.

Full explanation and related riddles

998.HardAdults & Lateral-Thinking

What has a single eye but is unable to see?

  • A.A hook
  • B.A thread
  • C.A button
  • D.A needle
Answer: A needle

Think about the literal properties of a 'a needle.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

999.HardAdults & Lateral-Thinking

I am a box that has no locks but holds keys. My keys have the power to unlock your deepest senses. What am I?

  • A.Your temper
  • B.Your tongue
  • C.A secret
  • D.A piano
Answer: A piano

Think about the literal properties of a 'a piano.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

1000.HardAdults & Lateral-Thinking

Remove first and second, and all others, and I am unchanged.

  • A.A surfer
  • B.A pilot
  • C.A carpenter
  • D.A postman
Answer: A postman

Think about the literal properties of a 'a postman.'. The riddle uses metaphors to describe its physical form or function.

Full explanation and related riddles

  • « Previous
  • Next »

Showing 901 to 1000 of 1128 results

  • ‹
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • ›
Copyright © 2026 Riddleup.com. All Rights Reserved.
  • About Us
  • Terms of Use
  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Contact Us
Explore
Riddles Categories
  • "What Am I?" Riddles472
  • Animal Riddles334
  • Baseball Riddles19
  • Bathroom Riddles43
  • Bear Riddles50
  • Color Riddles42
  • Dark Riddles237
  • Detective and Lateral-Thinking Riddles309
  • Dirty, Family Riddles159
  • Easy Riddles535
  • Expert Riddles for Adults439
  • Food Riddles178
  • Funny Riddles277
  • Halloween Riddles103
  • Hard/Difficult Riddles572
  • Horror & Scary Riddles97
  • How, What, Why Riddles209
  • Logic Puzzles and Brain Teasers162
  • Long Riddles160
  • Love, Happy Riddles71
  • Math Riddles151
  • Pet, Cat & Dog Riddles117
  • Planet Riddles335
  • Rhyming Riddles195
  • Riddles for Adults326
  • Riddles for Kids298
  • Riddles for Teens64
  • Science Riddles161
  • Short Riddles147
  • Sports Riddles41
  • Time, Money, Music Riddles176
  • Viral Riddles84
  • Word and English Riddles29
Share